Lista țărilor pentru care se instituie carantina la intrarea în România, valabilă din 15 februarie

Lista țărilor pentru care se instituie carantina la intrarea în România, valabilă din 15 februarie
FOTO - ilustrativ: Facebook
Publicat: 12/02/2021, 00:15
Actualizat: 12/02/2021, 00:20

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CJSU) a adoptat, joi, o hotărâre prin care a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, valabilă de luni, 15 februarie, pentru care se instituie carantina la intrarea în România.

Lista cuprinde următoare țări și zone: Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks și Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Croația, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent și Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franța, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elveția, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.

Carantină redusă la 10 zile și test PCR negativ la îmbarcare

Conform CNSU, la intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile”, se arată în hotărâre.

De asemenea, persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și intră în carantină la domiciliu sau la locația declarată
pentru o perioadă de 14 zile.

Persoanele exceptate de la obligația prezentării unui test PCR

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome Covid, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri etc.

Imagini șocante: Medicii au amputat trei degete unei paciente cu COVID-19, după ce i s-au înnegrit

O femeie din Italia, infectată cu COVID-19, a rămas fără trei degete după ce infecția i-a devastat inclusiv vasele de sânge, iar medicii au fost nevoiți să-i amputeze degetele. Imaginile cu puternic emoțional au fost publicate într-un jurnal medical, scrie publicația DailyMail.

Medicii au amputat trei degete unei paciente cu COVID-19

Potrivit sursei citate, medicii italieni au numit cazul acesta ”o manifestare severă” a coronavirusului. Explicația constă în faptul că Sars-Cov-2 provoacă leziuni severe vaselor de sânge, provocând blocaje periculoase, cunoscute sub denumirea de cheaguri de sânge.

În timp ce experții nu sunt siguri de ce virusul provoacă aceste blocaje, teoria predominantă spune că este rezultatul unei reacții imunitare exagerate, numită „furtuna de citokine”, prin care corpul atacă țesutul sănătos.

Pacienta, în vârstă de 86 de ani, ar fi avut cheaguri de sânge care au blocat comunicarea vaselor cu degetele. Când răspunsul imunitar intră în exces, poate deteriora țesutul sănătos.

Dacă vasele de sânge sunt afectate, acestea se pot scurge, determinând scăderea tensiunii arteriale și crescând șansa formării cheagurilor.

Noul simptom neașteptat al COVID-19

Durerile de spate pot fi un simptom al infecției cu COVID-19, chiar dacă nu fac parte din manifestările obișnuite ale acestui virus.

Aceste dureri sunt legate de cele musculare, în tot corpul, dar durerile de șale, în cazul infecției cu noul coronavirus, au fost semnalate de celebra prezentatoare TV americană Ellen Degeneres, informează știrileprotv.ro.

Durerile de spate nu se află însă printre simptomele COVID-19, dar cele musculare pot ridica semne de întrebare cu privire la infecția cu virus.

Medicii spun că nu ar trebui să ne facem griji neapărat pentru durerile de spate, dar dacă persistă și sunt însoțite de cele musculare, testul pentru COVID-19 ar fi o soluție logică.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de...